HOME          Terms of use          Help/FAQ          Contact me

 

~* Hjälp/vanliga frågor (FAQ) *~

ZIP-FILER:

Vad är zip-filer?
Hur öppnar man dem?VAD ÄR ZIP-FILER?

Detta är ett vanligt och mycket praktiskt sätt att packa filer. Du behöver ett zip-program för att kunna öppna dem, men det har du kanske redan ett eftersom man brukar behöva det då och då.

Om du inte har ett zip-program kan du ladda ned ett gratis från internet. WinZip är det vanligaste och det är shareware. Du kan ladda ned en testversion gratis, men om du vill fortsätta använda det kostar det några hundra. Ett annat alternativ är ZipCentral som är gratis och nästan lika bra.

Om du vill köpa bilder, men är osäker på om du kan öppna såna här filer, var snäll och prova först med den här testfilen.
HUR ÖPPNAR MAN DEM?

Ladda först ned zip-filen till din dator (eller spara ned den från mailet om den kom som en bilaga/attachment). Gör sen såhär:

1) Öppna Utforskaren (där alla dina filer och mappar finns listade), klicka dig fram till zip-filen och dubbelklicka på den. Nu ska zip-programmet starta och du får en lista på alla inkluderade filer. (Eller starta programmet först och öppna zip-filen därifrån. Det ger samma resultat.)

2) Klicka på knappen 'Extract'.

3) I fönstret som öppnas, var noga med att i WinZip bocka i rutorna 'Use folder names' och 'All files' (i ZipCentral heter rutorna 'Expand folders' och 'All files') - de andra kan lämnas tomma. Sen väljer du var på datorn de uppackade/extracted filerna ska sparas. Välj 'Skrivbordet' om du är ovan, så hittar du lätt bilderna sen. Markera den mappen och klicka på 'Extract'.

4) Nu är du klar och kan stänga zip-programmet.


------------
Copyright © 1997 - 2021 Helena Normark/Graphic Garden®.
Please note that the graphics used to decorate this site are my personal property.